KUCHYŇSKÝ KOMPOSTER

Bokashi domácí (kuchyňský) komposter

 

Jak jsme vás již informovali, rozšířili jsme nabídku našich produktů o domácí, kuchyňský kompostér. 

Jistě jste si říkali, co dělat s organickým odpadem, který se vám vytvoří v kuchyni, při běžném vaření - slupky od ovoce a zeleniny, nahnilé části, odřezky, natě, vykrájené části, atd. V běžném případě buď tento odpad končí v koši na smíšený odpad, v lepším případě třídíte a tento odpad končí v kompostéru obecním, či domovním.  Je nasnadě, že dlouhodobé shraňování tohoto organického odpadu doma, není úplně tou vhodnou volbou, vzhledem k zápachu, který se z tohoto rozkládajícího odpadu šíří. 

Představte si ale situaci, kdy by bylo možné tento odpad doma bez nejmenších problémů ukládat do kbelíku, ve kterém dojde k úplnému rozkladu odpadů, přitom nebude docházet k uvolňování žádných nepříjemných pachů a ještě k tomu bude výsledný produkt použit jako vysoce hodnotné hnojivo na rostliny. Že to je jen málo uvěřitelné? Ano, přesto je to 100% pravdivé. 

Tedy blíže k vysvětlení procesů, ke kterým dochází. 

Jak jsme již dříve vysvětlili, mikroorganismy, které máme v našich preparátech obsažené, svojí schopností zamezit šíření plísní a hnilob, napomáhají k úplné fermentaci a to za běžných teplot, nedochází tedy k tepelnému spalování a veškeré makroprvky obsažené v organické hmotě jsou tedy zabudovány do masy a lépe vstřebatelné. A protože jsou tyto mikroorganismy velmi efektivní a pracují v prostředí, které jim velmi svědčí, veškeré procesy rozkladu jsou dosažitelné již v rámci 2-3 týdnů. Zároveň nedochází k nechtěným vedlejším efektům, jako je klíčení semen v organické hmotě obsažených, zamezí se šíření pachů. 

 

 

CENA:   1.999Kč za kompletní startovací balíček

 

Co náš "Startovací balíček" obsahuje?

- bokashi nádobu s výpustním kohoutkem ve spodní části

- "mřížku" s velmi malými otvory, přes kterou bude odtékat fermentovaná šťáva do odtokové nádobky pod mřížkou

- odměrku na bokashi směs

- plastový "presovač" pro stlačení organické hmoty v bokashi kbelíku

- horní kryt pro neprodyšné uzavření a nasazovací madlo pro snadné přenášení

- bokashi směs, bez které by nebylo efektivity bokashi kbelíků

 

Jak s tím pracovat?

 

Určete si místo na nádobu, které vám bude nejvíce vyhovovat, tedy nebude překážet běžnému provozu a přitom bude nadosah, vybalte bokashi kbelík a veškeré jeho součásti. Mřížku zasuňte do bokashi kbelíku a vedle si přichystejte ostatní součásti, tedy presovač, odměrku, bokashi směs, kryt i madlo. Zkontrolujte, zda máte výpustní kohout uzavřený! Před nasypáním prvního organického odpadu do kbelíku nejprve nasypte trochu bokashi směsi na dno, čímž částečně oddělíte organický odpad od mřížky a zároveň urychlíte fermentaci biogenního odpadu a jeho průsak do záchytné nádržky pod mřížkou. Jakýkoliv odpad, který budete přidávat, rozmělněte na menší kousky (čím větší kusy, tím déle bude k rozkladu docházet), smíchejte s bokashi směsí a nasypejte do kbelíku. Poté presovačem stlačte, abyste co nejvíce vytlačili případné vzduchové kapsy a mohlo tak docházet k anaerobní fermentaci, tedy fermentaci bez přístupu vzduchu, která je žádoucí. Stejný postup dodržujte s každou další dávkou organického odpadu, kterou budete do kbelíku vkládat. Vždy smíchejte s bokashi směsí, vložte do kbelíku a stlačte presovačem.

 

Jak poznáte, že vše správně funguje?

 

Rozhodně jedním z průvodních jevů, je absence hnilobného zápachu. Ucítíte opravdu čistý ferment, zemitá vůně čistě a přírodně rozložené organické hmoty. Dále po zhruba 2-3 týdnech bude možné zkušebně otočit výpustním kohoutem, přes který odčerpáte šťávu, která se díky fermenaci utvořila, a která pro vás bude znamenat úplný poklad z hlediska ošetřování a údržby květin a ostatní zeleně v domácnosti, či na zahradě. Tento čistý ferment je možné poté zředit ve větším poměru s vodou (dešťovou, studniční, či z vodovodního řádu po vysycení chloru) a přidávat jako zálivku ke květinám, zelenině, keřům, stromům, na skalku, či do květináčů a truhlíků. Tato směs dále na pomáhá v rozvoji kořenového systému rostlin (velmi vhodné právě v místech, kde je omezený prostor pro rostliny - tedy truhlíky a květináče), zlepšuje schopnost odolávat větším teplotním výkyvům (lépe snáší nízké a vysoké teploty), díky posílené imunite také odpuzuje cizopasníky, má podstatně vyšší květnatost, více a déle plodí, lépe zpracovává minerály a živiny obsažené v půdě. Na povrchu se také začne tvořit bílý povlak mycelia. Ten je žádoucí, nesnažte se jej zbavit, znamená to správný proces anaerobního a úplného rozkladu. Mějte na paměti, že výsledná šťáva není vhodná na skladování, vhodné je ji do několika dní zpracovat. Lze sice prodloužit její použitelnost přes keramiku, kterou také máme k dispozici, ale je vhodnější po odčerpání zředit s vodou a každých několik dní aplikovat na rostliny formou zálivky, nikoliv postřiků - vpravte spolu s vodou do půdy.

Pakliže byste měli organického odpadu více, než je kapacita kbelíku, lze také využít separátní nádoby, do které vložíte organický odpad promíchaný s bokashi směsí, pevně stlačíte a něčím zatížíte (jako při výrobě kysaného zelí), neprodyšně uzavřete, aby nedošlo k přístupu vzduchu a necháte několik týdnů pracovat. Výsledný produkt poté promícháte se zeminou. Mějte, prosím, na paměti, že výsledné šťávy jsou kyselé, tedy nedoporučuje se ihned do takto obohacené půdy sázet, do 2 týdnů se usadí a rozšíří, popřípadě doporučujeme ošetřit půdu v okolí několika desítek centimetrů, nikoliv sázet přímo do čerstvě promíchané bokashi směsi. U vzrostlých rostlin to není třeba řešit, pouze řádně promíchat s půdou, či vodou před zálivkou. 

ZVÝHODNĚNÁ CENA SETU 2 BOKASHI KBELÍKŮ:  2.999 Kč

 

O UŽITEČNOSTI TĚCHTO DOMÁCÍCH KOMPOSTÉRŮ SVĚDČÍ I FAKT, ŽE JAPONSKO JE POUŽÍVÁ JIŽ PO ŘADU LET A OPRAH WINFREY VYHLÁSILA DOMÁCÍ (KUCHYŇSKÝ) KOMPOSTER JAKO JEDNU ZE 100 POLOŽEK, KTERÉ NÁM ZLEPŠUJÍ A USNADŇUJÍ ŽIVOT. DOMÁCÍ KOMPOSTÉR PREZENTOVALA V JEDNOM Z DÍLŮ SPOLU S JULIÍ ROBERTS.